[O2] Kontrolka ABS/ESP świeci się podczas zapalania silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mockingbird
    Classic
    • 2018
    • 0

No i niestety programu nie zrobisz, żeby to poprawić. Ten Superb brzmi dobrze. Sam szukałem, ale wpadł Passat.
  • Mockingbird
    Classic
    • 2014
    • 14

Cześć! Pojawił się u mnie taki "problem", że w trakcie zapalania silnika kontrolka ABS/ESP miga/świeci, ale gaśnie od razu jak silnik zaskoczy a ja przestaję kręcić rozrusznikiem (po prostu miga w trakcie kręcenia). Zjawisko to pojawiło się wraz ze spadkiem temperatur, czyli kolokwialnie mówiąc, jak przyszła zima, wcześniej nie migało mi nic. Wygląda to tak, jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=oJP_0rQ580U (tylko, że o ile dobrze pamiętam, ja nie mam osobnej kontrolki ABS, mam jedynie tą ikonę samochodu w poślizgu). Czy to normalny objaw? Wydaje mi się, że latem tego nie było (samochód posiadam od sierpnia).

Niestety zarówno instrukcja jak i wszelkie wątki na internetowych forach mówią jedynie o kontrolce, która miga gdy systemy akurat ratują nam tyłek, lub świeci ciągle w przypadku usterki. Dodam, że u mnie na pewno ASR i ABS działają poprawnie, co do ESP - chyba nie miałem okazji się przekonać, albo nawet nie wiem, że zadziałał w jakiejś sytuacji.

PS. Błędów na skanerze w zakresie ww. układów nie ma (w prawdzie czego innego szukałem, ale przeleciałem wszystkie możliwe błędy).

Komentarz

• Tomato
      Rider
      • 2010
      • 303
      • Volkswagen
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mockingbird, u mnie jest dokładnie tak samo, podobno te systemy są przy rozruchu odłączane przez kompa.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Oslabiony akumulator. Generalnie nic sie nie dzieje.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Mockingbird
          Classic
          • 2014
          • 14

Dziękuję Wam za rozwianie wątpliwości i za pomoc! Też tak myślałem, że może przy spadku temperatury akumulator nie daje pełnego prądu i samochód odłącza to, czego akurat nie potrzebuje przy rozruchu. Wiem, że mój akumulator ma już trzy lata, w prawdzie póki co nie zdradza innych objawów zużycia, ale i tak planuję wymianę pod koniec roku.

Komentarz

• Ceed1
            Rider
            • 2012
            • 461

Mam to samo. U mnie dodatkowo zapala się silniczek samochodu ( ikonka ). Występuje wtedy jak jest zimno albo kilka dni nie jeżdżę samochodem. Też obstawiam, że jest to połączone z akumulatorem ( jego słabością ). Jak pojeżdżę trochę to przy kolejnym rozruchu danego dnia nie zapalają się te kontrolki.

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 10970
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Mockingbird
              akumulator nie daje pełnego prądu i samochód odłącza to, czego akurat nie potrzebuje przy rozruchu
              prawie dobrze, ale samochód sam nie odłącza zasilania pompy ABS
              po prostu sterownik/pompa ABS/ESP (a także sterownik AIRBAG) jest systemem najbardziej wrażliwym na spadki napięcia
              więc podczas rozruchu, gdy napięcie spadnie sygnalizuje błąd zasilania
              czasami objawi się to błędami w sterownikach auta, czasami nie
              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
              poprzednie modele:
              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...