No i niestety programu nie zrobisz, żeby to poprawić. Ten Superb brzmi dobrze. Sam szukałem, ale wpadł Passat.
[O2] Kontrolka ABS/ESP świeci się podczas zapalania silnika
Zwiń
X
-
[O2] Kontrolka ABS/ESP świeci się podczas zapalania silnika
Cześć! Pojawił się u mnie taki "problem", że w trakcie zapalania silnika kontrolka ABS/ESP miga/świeci, ale gaśnie od razu jak silnik zaskoczy a ja przestaję kręcić rozrusznikiem (po prostu miga w trakcie kręcenia). Zjawisko to pojawiło się wraz ze spadkiem temperatur, czyli kolokwialnie mówiąc, jak przyszła zima, wcześniej nie migało mi nic. Wygląda to tak, jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=oJP_0rQ580U (tylko, że o ile dobrze pamiętam, ja nie mam osobnej kontrolki ABS, mam jedynie tą ikonę samochodu w poślizgu). Czy to normalny objaw? Wydaje mi się, że latem tego nie było (samochód posiadam od sierpnia).
Niestety zarówno instrukcja jak i wszelkie wątki na internetowych forach mówią jedynie o kontrolce, która miga gdy systemy akurat ratują nam tyłek, lub świeci ciągle w przypadku usterki. Dodam, że u mnie na pewno ASR i ABS działają poprawnie, co do ESP - chyba nie miałem okazji się przekonać, albo nawet nie wiem, że zadziałał w jakiejś sytuacji.
PS. Błędów na skanerze w zakresie ww. układów nie ma (w prawdzie czego innego szukałem, ale przeleciałem wszystkie możliwe błędy).
-
-
Dziękuję Wam za rozwianie wątpliwości i za pomoc! Też tak myślałem, że może przy spadku temperatury akumulator nie daje pełnego prądu i samochód odłącza to, czego akurat nie potrzebuje przy rozruchu. Wiem, że mój akumulator ma już trzy lata, w prawdzie póki co nie zdradza innych objawów zużycia, ale i tak planuję wymianę pod koniec roku.
Komentarz
-
-
Mam to samo. U mnie dodatkowo zapala się silniczek samochodu ( ikonka ). Występuje wtedy jak jest zimno albo kilka dni nie jeżdżę samochodem. Też obstawiam, że jest to połączone z akumulatorem ( jego słabością ). Jak pojeżdżę trochę to przy kolejnym rozruchu danego dnia nie zapalają się te kontrolki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mockingbirdakumulator nie daje pełnego prądu i samochód odłącza to, czego akurat nie potrzebuje przy rozruchu
po prostu sterownik/pompa ABS/ESP (a także sterownik AIRBAG) jest systemem najbardziej wrażliwym na spadki napięcia
więc podczas rozruchu, gdy napięcie spadnie sygnalizuje błąd zasilania
czasami objawi się to błędami w sterownikach auta, czasami nie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz